Zygoma egyedi műtéti technikák

A modern műtéti technikáknak köszönhetően akár csontpótlás nélkül, a legnagyobb csonthiányos állapotban is lehet beültetést végezni, illetve azonnali fix fogakat készíteni. Ilyen eljárások a Zygoma, Pterygoid, Nasalis implantátum használata, az All-on-4 technika és a Nobel Guide 3D sablonos műtét.

Zygoma, Pterygoid, Nasalis Implantatum – Nobel Biocare

A fogeltávolítást követően az állcsont fogmeder nyúlvány része kortól függetlenül sorvadásnak indul. A fogágybetegség során más okból kifolyólag, de hasonló módon elsorvad az implantátum beültetés számára szükséges csont. Ezekben az esetekben az egyik megoldás a csontpótlás. Ilyenkor saját csontot vagy “idegen” csontot ültetünk be membrán és sokszor titán szegecsek segédletével. Sok esetben komplikált műtét, elhúzódó gyógyulási, átépülési idő (9-12 hónap) jellemzi, amire azonnali fix fogpótlás nem készíthető (gyakran hosszú fogatlansággal jár). Jellemzően nagyon költséges eljárás.

Másik megoldás az alternatív implantátum behelyezése. Ilyen esetekben az alternatív csont területekbe kerülnek az implantátumok, nem az elsorvadt fogágymederbe. Nasalis, azaz a csontos orr területe, Pterygoid, Retromolaris terület a felső állcsont hátulsó régiója, illetve az arccsont, azaz a Zygoma régiója. Itt jellemzően mindig van csont még a legnagyobb csontsorvadás esetén is. Így nincs szükség költséges, esetleges komplikált, hosszú lefolyású csontpótlásra. Bár maga a műtét speciális és nehéz kivitelezésű, mégis gyors és azonnal terhelhető az implantátum, azaz a műtét napján felcsavarozzuk rá a fix ideiglenes fogpótlást.