Fogfehérítés

A helyesen végzett fogfehérítés segítségével hatékonyan és mellékhatások nélkül érhető el a fogak színének világosítása. A fogak gyakran színeződhetnek el a fogyasztott ételekben és italokban található színezőanyagok hatására. A dohányzás továbbra is jelentős szerepet játszik a fogak elszíneződésében, még akkor is, ha az ember rendszeresen és alaposan tisztítja a fogait.

 

A kávé, tea, üdítők, ételek a bennük levő pigmentanyagok révén mind-mind hozzájárulnak a fogak elszíneződéséhez. A pigmentanyagok nem csak a zománc felületére rakódnak, hanem a zománc mélyebb rétegeibe is. Innen pedig a fogkefe, a fogkrém és egyéb “konvencionális” fogtisztító eszköz nem tudja eltávolítani. A fogfehérítés során ezeket a lerakódott színezőanyagokat távolítjuk el mechanikusan illetve a pigmentanyagokat oldjuk fel a fogzománcban.

A fogfehérítésről általában

A fogak színét a fog koronai részét képező szövetek határozzák meg. A természetes fogszínt különböző, külső (a fog felszíne felől ható) ill. belső (a fog szerkezetének megváltozása miatt kialakuló) tényezők befolyásolják.Külső elszíneződést okozhatnak:

 • Ételek, italok (kávé, tea, vörösbor, kóla, ketchup)
 • Dohányzás
 • Nem megfelelő szájhigiéné
 • Szájápolással kapcsolatos anyagok (pl. túlzott Corsodyl-használat)

Belső elszíneződések okai:

 • Fogszuvasodás
 • Trauma (ütés) miatt kialakuló fog-elhalás
 • Gyökérkezelt fog
 • Életkor előrehaladása
 • Bizonyos gyógyszerek (pl. 12 éves kor előtt szedett tetracyclin-készítmények)
 • Fluorózis (túlzott fluor-bevitel miatt)

A fogfehérítés célja:

A fogfehérítés legáltalánosabb javallata a páciens fogszínével kapcsolatos esztétikai igényének kielégítése. A fogfehérítéssel nem “hófehér”, hanem világos színű, természetes megjelenésű fogsor elérése a cél.

A fogfehérítéshez használt anyagok (oxidálószerek):

 • Hidrogén-peroxid
 • Karbamid-peroxid
 • Nátrium-perborát
 • Nátrium-perkarbonát

Az aktív hatóanyag az utóbbi három anyag esetében is a hidrogén-peroxid.

A fogfehérítés során a fogak színét kémiai úton változtatjuk meg. A fehérítés alapreakciója egy olyan folyamat, melyben a peroxid a fogakban lévő festékanyagot oldja.

Annak alapján, hogy a fogfehérítést hol végezzük, az eljárások feloszthatók két nagy csoportra:

 • Rendelői fogfehérítés (a fogorvos végzi)
 • Otthoni fogfehérítés (a fogorvos irányításával a páciens végzi)

Amit még a fogfehérítésről tudni kell

A fogfehérítő szerek természetesen csak a természetes foganyagot fehérítik ki, a fogpótlásokat, töméseket nem. Ezért gyakori az a “mellékhatás”, hogy a fogak kifehérednek, ehhez képest a tömések “sárgák” maradnak. Ilyenkor ajánlatos ezeket a töméseket kicseréltetni, illetve a fogpótlásokat a fehérítés után elkészíttetni.

A TÚLZÁSBA VITT FOGFEHÉRÍTÉS KÁROS! Ilyenkor a fog szövetei károsodnak, a fog már nem fehéredik tovább, hanem üvegszerűvé válik. A fogorvos irányítása alatt történő fehérítő eljárás azonban tökéletesen biztonságos, az eredmény pedig garantált.

feher_01

Otthoni fogfehérítés 1 hét alatt ADC (USA)

Az otthoni kezelés lényege, hogy a páciens a fehérítőanyagot egy, a fogaira pontosan illeszkedő műanyag sín segítségével helyezi fel. Az otthoni fehérítéssel a hatás lassabban érhető el, de költsége alacsonyabb, és jóval kevesebb a fogorvosi székben eltöltött idő. Annak ellenére, hogy a páciens otthon végzi a fehérítést, ez a módszer is a fogorvosi rendelőben kezdődik (lenyomatvétellel és sínkészítéssel), és a kezelés megkezdése után is meg kell jelenni a fogorvosnál, kontroll céljából. Ezt a fehérítési módszert, szokás “éjszakai fogfehérítés”-nek is nevezni, mert a szükséges behatásidő (ameddig a sínt kell viselni kb. 8óra) csak éjjel áll a betegek rendelkezésére. Jelenleg 15-20% -os ADC (made in USA) anyagokat használunk. Mivel a beteggel nem találkozunk naponta, sajnos előfordulhat túlfehérítés (tejüvegszerű fehéredés), foltos túlfehéredés (rikító fehér foltok). De ezektől nem kell tartani, ha a beteg nap mint nap ellenőrzi fogait és konzultál orvosával. Mivel az orvos számára nem jelent nagy anyagi befektetést (mint a gépi fehérítés esetén), kedvező árfekvése miatt ma az egyik legkedveltebb fogfehérítési módszer.

Rendelői fogfehérítés WhiteSmile fläsh fogfehérítő rendszerrel

A rendelői fogfehérítést különböző csoportokra oszthatjuk:

 • Kémiai fogfehérítés (a fog felszínére magas koncentrációjú oxidálószer kerül)
 • Hőaktivált fogfehérítés (felmelegített oxidálószert helyeznek a fogfelszínre)
 • Fényaktivált fogfehérítés (fényforrás alkalmazásával növeljük a fogra helyezett oxidálószer hatékonyságát; a fényforrás lehet halogénlámpa, LED-lámpa vagy magas fényű plazmaív- ill. lézerlámpa)
 • Ultraszonikus fogfehérítés

Rendelőnkben a német fläsh fogfehérítő rendszert alkalmazzuk, mely a legújabb, nagy teljesítményű LED technológiát használja, ezáltal nagy intenzitású fókuszált fényspektrummal és erőteljes kék fénnyel működik. Ez a speciális technológia biztosítja a fogfehérítő gél hatékony aktiválását, ami kivételesen egyenletes és ragyogó eredményeket eredményez. A kezelés során először az ínyt lefedjük, majd több rétegben felvisszük a fogfehérítő gélt a fogak felszínére, melyet a speciális fényű lámpával világítunk meg.

Különös figyelmet fordítunk arra, hogy mindenki számára kényelmes és fájdalommentes élményt biztosítsunk, beleértve az érzékeny fogakkal rendelkező pácienseket is. A technológia nemcsak a fogak színét teszi ragyogóbbá, hanem megőrzi a fogak természetes megjelenését is.

Gyökérkezelt fogak fehérítése

Az elhalt, gyökérkezelt fogak idővel elszíneződhetnek, és ez esztétikai problémát okozhat. Amennyiben a szomszédos fogak színe megfelelő a páciens számára, akkor csak az elszíneződött fog fehérítése indokolt. Ilyen esetekben külső és belső fogfehérítést alkalmazhatunk.A belső fehérítési eljárás alkalmával, a fogbélkamra felől történik a kezelés. A fogat rágó vagy hátsó (nem látható) felszínén megfúrjuk és a kitisztított gyökérkezelt fog belsejébe tesszük a fehérítő anyagot és ezt tömőanyaggal zárjuk. A kívánt fehéredés eléréséig rendszeresen cserélgetjük a fehérítőanyagot.

A külső fogfehérítés alkalmával a gyökérkezelt fog körül egy védő anyaggal vonjuk be az ínyt. A fog külső felszínére kenjük fel a fehérítő anyagot egy rövid időre. A kezelés időtartama alatt a szájat nyitva kell tartani. Ez követően csak az íny védőt kell eltávolítani.

Mindkét eljárás során oxidálószert (hidrogén-peroxidot) használunk, melyet a rendelői eljárás során fénnyel vagy hővel aktiválunk, a “belső” módszer szerint pedig az alacsony töménységű oxidálószer a fogbélkamrában marad, és akár több napon keresztül kifejti hatását. Majd a kifehérített fogat a megfelelő színnel betömjük.

Fontos megjegyezni, hogy a fogakat ki tudjuk fehéríteni, de a töméseket, pótolt fogakat nem! Tehát a fogak ki fognak fehéredni, de a látható helyen levő tömések színe változatlan marad. Ilyenkor sincs probléma, a töméseket kell majd a végén egy megfelelő színárnyalatúra cserélni.

Fontos, hogy a kezelés ideje alatt szüneteltessük, vagy legalább csökkentsük a dohányzást, kávé-és teaivást. Minden étkezés után tisztítsuk meg a fogainkat!

fogfeherites_01