fogászati kezelések altatásban

Altatás

Önnel is előfordult már, hogy szorongott a fogorvosi látogatások miatt? Pánikrohamokkal küzd, amikor fogorvoshoz kell mennie? Esetleg gyermeke nem tud hosszabb ideig nyugodtan ülni vagy bármilyen orvosi probléma áll fenn, amely megnehezíti a fogászati kezelést? Az Iván Implantológián elérhető altatásos fogászati kezelés megoldást nyújt Önnek.

Képzelje el, hogy egy fogorvosi látogatás nyugodt és stresszmentes lehet. Altatásos fogászati szolgáltatásainkat kifejezetten az Ön igényeire szabjuk. Legyen szó súlyos fogászati félelemről, pánikrohamokról vagy különleges igényekről, együttérző megközelítésünk biztosítja, hogy kényelmesen és nyugodtan kapja meg a szükséges kezelést.

Az altatásos fogászat előnyei

Az altatásos fogászat számos előnyt kínál pácienseink számára. Önnek nem kell átélnie a fogászati vagy szájsebészeti kezelések esetleges kellemetlenségeit, hiszen altatásban minden fájdalom és szorongás nélkül zajlik. Ezen felül, rövidebb idő alatt több beavatkozáson is áteshet, ami különösen előnyös, ha több problémát is meg kell oldani. Számunkra pedig az altatás lehetővé teszi a gyorsabb és precízebb kezelést, hiszen a nyugodt páciens mellett hatékonyabban tudunk dolgozni, így a végeredmény is tökéletesebb lesz.

Modern altatási technikák fogászati kezeléshez

A legmodernebb altatási technikáink segítségével végre búcsút inthet a fogorvosi kezelések miatti félelmeknek. Tapasztalt csapatunk többféle altatási lehetőséget kínál a kezelésnek, az Ön igényeinek és egészségi állapotának megfelelően.

Mi a különbség a bódítás és az altatás között?

Bódításról akkor beszélünk, amikor a páciens nyugodt, szendergő állapotban van, de kontaktusba vonható, utasításokat végrehajt, garat és nyelési reflexei, saját légzése megtartott. Igazából ez átmenet az éber tudat és az altatás között. Rövid (pár perces) fogászati beavatkozások elvégzésére alkalmas.

Altatás esetén Ön mélyen alszik (eszméletlen állapotban van) , garat és nyelési reflexei, illetve saját légzése gyógyszeresen elnyomott, emiatt lélegeztető csövön át altatógéppel lélegeztetjük. Keringési és légzési paramétereit jóval szorosabban követjük nyomon. Hosszabb ideig tartó fogászati vagy szájsebészeti beavatkozások esetén javasoljuk. Elkerülendő az elhúzódó ébredést, az altatás nem tarthat tovább 1,5 óránál. Amennyiben több időre van szükség, több lépésben javasoljuk a kezelést. Egy altatás során így is módunkban áll több fogászati beavatkozást egyszerre, teljesen észrevétlenül elvégezni.

Mik az első lépések?

A bódítás (éber állapotban végzett szedálás), illetve az általános érzéstelenítés ( altatás ) ambuláns sebészet formájában történik. Amennyiben Ön eldönti, hogy élni szeretne a fenti beavatkozások nyújtotta előnyökkel, fogorvosától egy egészségi állapotfelmérő – kórtörténeti kérdőívet szükséges kitölteni. Ezt áttanulmányozva döntjük el, hogy műtét előtti speciális vizsgálatokra szükség van-e. Fiatal-középkorú, egészséges pácienseink esetén előzetesen legfeljebb laborvizsgálat szükséges. Idősebb, vagy kísérőbetegségekkel is rendelkező pácienseink az altatás előtt napokkal altatóorvosunkkal is találkoznak, melyre már labor vizsgálati eredménnyel, ill. amennyiben szükséges, fél évnél nem régebbi tüdőszűrő lelettel érkeznek.

Mi történik a fogászati műtét napján?

Kérjük, hogy a megbeszélt időben jelenjen meg rendelőnkben. Nagyon fontos, hogy megérkezését megelőzően 6 órával ne egyen, ne igyon semmit. Pontos érkezés esetén lehetőségünk van előkészítő tablettákkal az altatást, fájdalomcsillapítást megkönnyíteni. Elegendő idő jut arra, hogy (amennyiben ez még nem történt meg) az altató orvos Önt megvizsgálhassa, és esetleges kérdéseire választ kaphasson. Kérjük, hogy kényelmes, nyakrészénél nyitható, laza ruházatban érkezzen.

Miután kényelmesen elhelyezkedett a kezelői székben

Vékony műanyag kanüllel vénát biztosítunk az alkarján, amelyen keresztül altató, ill. fájdalomcsillapító szereket fogunk adni. Ezen a kis szúráson kívül más fájdalmat nem szabad, hogy érezzen. EKG-t, automata vérnyomásmérőt, oxygen érzékelőt helyezünk fel a mellkasára, felkarjára, ujjára.

Elaltatását követően egy speciális lélegeztető csövet vezetünk a légcsövébe. Mivel altatása során nyelési és köhögési reflexeit és légzését gyógyszeresen elnyomjuk, ezen a csövön keresztül tudjuk lélegeztetni, ezen a csövön keresztül kap oxygen-altatógáz keveréket, illetve ez a cső gátolja meg, hogy gyomortartalom, nyál, vér, fogdarab, tömés jusson a tüdejébe (aspiráció). A kezelés befejeztével megvárjuk, míg saját légzése visszatér, eltávolítjuk a lélegeztető csövet, majd csak ezután ébred fel.

Ébredés a posztoperatív őrzőben

Az altatás után még legalább 3 órát megfigyelésünk alatt tartjuk. Amennyiben a kezelés során szövődmény nem lépett fel, az altatásból teljesen felébredt, önállóan fogyaszt folyadékot, nincs fájdalma és hányingere, Önt kísérőjével otthonába bocsátjuk. Az altatást követő 24 órában Ő felelős azért, hogy többek közt gépjárművet ne vezessen, tömegközlekedést ne használjon.

Az általános érzéstelenítés kockázata fogászati kezelés során

Felléphet gyógyszerekkel szembeni túlérzékenységi reakció, fogsérülés, vagy aspiráció. Azonban minden tudásunkkal, gyakorlatunkkal és technikai hátterünkkel arra törekszünk, hogy Ön minél nagyobb biztonságban érezhesse magát. Emiatt azokban az esetekben, amikor a fogászati kezelés teljesen fájdalmatlan, illetve az Önök együttműködése is szükséges, nem ajánljuk az altatásban történő beavatkozásokat.

Dr. Nagy Tamás

 

Amennyiben szeretne konzultációra jelentkezni, töltse ki az alábbi űrlapot!

[időpontfoglalás]

Dr. Nagy Tamás

 

A fenti videó 2011-ben készült.

 

FELNŐTT ÉS GYERMEK FOGÁSZATI MAGÁNRENDELÉS
A MUNKÁCSY MIHÁLY UTCÁBAN

ÜGYELETI RENDELŐ OLA UTCÁBAN

Munkanapokon:
08.00 órától – 20.00 óráig

Fogszabályozás:
Előre egyeztetett időpontban

Telefon:
+36-92-511-223
+36-92-346-277
+36-30-9854-366
új beteg felvétel – 1 mellék
fogszabályozás – 2 mellék
felnőtt fogászat, szájsebészet – 3 mellék

Email:
info@zalaifogorvos.hu

ÜGYELETI RENDELŐ OLA UTCÁBAN

Munkanapokon:
16.00 órától – 22.00 óráig

Munkaszüneti napokon, heti pihenőnapokon
(szombat, vasárnap), valamint ünnepnapokon:
07.00 órától – 13.00 óráig

Bejelentkezés:
Személyesen (munkanapokon 14:00 után)
Telefon (munkanapokon 14:00 után)
+36-92-315-602