Implantáció-beültetés

2000 októbere óta több ezer impantátum került beültetésre rendelőnkben azóta ez a tudomány ág is óriási fejlődésen ment át , így nálunk már csak a modern eljárásnak számító csavaros rögzítésül fix fogpótlást készítünk akár a fogeltávolítás napján.

Rendelőnkben már több mint 20 éve készülnek teljes szájra kiterjedő implantátumokon rögzített fogpótlások. Kezdetben fix hidakat cementtel ragaszttattuk illetve  kivehető pótlásokat készíttetünk a csontállapotának megfelelően azonnali fogpótlás nélkül.

Az idő előre haladtával az eljárások fejlődésével az új műtéti technikákkal ma már csak:

-kizárólag fix, rögzített fogpótlásokat készítünk, előnye a nem kivehető protézisnek, hogy nagyobb komfortot, nagyobb stabilitást, nagyobb rágóerőt biztosít

-csavarral rögzített nem cementezett híd rögzítés előnye, hogy a kicsavarozható fogpótlás bármikor, fogorvosok által évekkel később is javítható a porcelán, anyagilag hosszútávra kedvezőbb

– csontpótlás nélküli műtétek a Zygoma implantátummal, all-on-four technikának köszönhetően nincs csontátépülési időszak, komplikáció, nincs nagyobb anyagköltség

-implantátum beültetése és a fogeltávolítás egyidőben (amire ideglenes fogakat készítünk a műtét napján) előnye, hogy nem kell 3 hónapot várni a fogeltávolítás után a csontosodásra, a műtétre

-modern spirál implantátumokat (3. generáció) használunk, amik csonttömörítő tulajdonságuk révén azonnal terhelhetők, előnye az azonnali műanyag, ideglenes fogpótlás a műtét napján

 

„LÉPÉSRŐL –LÉPÉSRE” (a folyamat tájékoztató jellegű, páciensenként eltérések lehetnek lehet de a főbb lépések megegyeznek):

 1. találkozó: CT felvétel + állapotfelmérés + árajánlat
 2. találkozó: érzéstelenítés vagy altatás, fogeltávolítás, implantátum beültetés, lenyomat,… pár óra… Ideiglenes fix fogak berögzítése
 3. 3-6 hónap a csontosodási időszak amely alatt a csont és a lágyrész változik (ezt muszáj kivárni ha precíz végleges fogpótlás szeretnénk készíteni hosszútávra)
 4. végleges fogpótlás készítése ami több akár 5 találkozót is jelenthet: lenyomat, 3D fogsor tervezés- scannelés , vázpróba, porcelán próba
 5. berögzitjük a kész pótlás probaidőszakra (esztétika, rágás-harapás, beszéd, tisztithatóság) ha kell korrigálunk és véglegesen rögzitünk nyomatékkal
 6. Éves kontrolok – 10 év garancia a fogpótlásra, 2 év garancia a fix fogpótlásra

 

Magyarország egyik legtöbbet implantáló központja voltunk a Nobel Biocare, Alpha Bio cégek független értékelése alapján. 2008 májusától a fogorvosok implantológiai továbbképzésére létrehozott, Regionális Nobel Mentoroktató központként működünk. Ezért a bonyolult, nehezebb implantációs eseteket is biztonsággal megoldjuk. Megtalálhatóak nálunk a különböző csontpótlási technikák, lágyrész műtétek, azonnali fogpótlások a műtét napján akár fogeltávolításkor, szabadkezes és sablonnal irányított beültetés.

CT-vel és számítógéppel tervezzük meg implantációs fogpótlását, miután írásos árajánlatot adunk. Minden implantátumra 10 év garanciát biztosítunk.

Gyakorlati tapasztalat:

 • több ezer implantátum beültetése 2000 óta
 • 2001 ben az első teljes szájrehabilitáció fix fogpótlással (ami azóta is használ a kedves páciensünk)
 • 2009 óta a Nobel és az Alpha Bio implantátum forgalmazó cégek vezető felhasználója
 • 2010-ben Magyarország legtöbb sablonos, Nobel Guide műtétet végző szájsebésze
 • Magyarországon negyedik szájsebész, aki Nobel Zygoma implantátumot ültetett be

Elméleti háttér:

 • 2000-ben alap-, 2005-ben emelt szintű implantológiai tanfolyam, számos csontpótló tanfolyam elvégzése
 • 2009-től egyike Magyarország öt Nobel mentorának, (implantológiai oktató, gyakorlatvezető)
 • Tudományos, szakmai cikk társszerző
 • Nemzetközi implantológiai előadó
 • Világot behálózó szakmai képzés Európán kívül is: Tel Aviv – Izrael, New York – USA, Bangkok – Thaiföld, Cartagena – Columbia

Hogyan történik a fogorvosi implantáció?

Az előzetes vizsgálatok alkalmával a kezelőorvos megvizsgálja a beteget annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e az implantátum beültetése. Ez egyrészről fogorvosi vizsgálatot jelent (mely fogakat kell pótolni, megfelelő-e az állcsont adottsága az implantátum befogadására, röntgenfelvételek készítése stb.), másrészről általános orvosi vizsgálatokat (pl.: labor). Ezután történik az implantációs fogpótlás tervezése, melynek során az orvos megbeszéli a beteggel a felmerülő kérdéseket (hány darab implantátum beültetésére lenne szükség, az implantátumok csontos gyógyulásának ideje alatt akar-e ideiglenes pótlást viselni a beteg, a fogpótlás várható költségeinek tisztázása, időpont egyeztetése stb. Az implantátum(ok) beültetése ambuláns módon, helyi érzéstelenítéssel történik. Ennek során a kezelőorvos elvégzi az érintett állcsontrészlet megfelelő előkészítését, majd behelyezi az implantátumot. A varratokat egy hét múlva távolítja el, az implantátumok általában a nyálkahártya alatt védetten gyógyulnak tovább.A gyógyulási szakasz kb. 3-6 hónapot vesz igénybe. Ezen idő alatt az implantátumok felszínén lévő mikropólusokba közvetlenül belenőnek a csontsejtek. Ez a csontos összenövés (ún. osszeointegráció) hozza létre az implantátumok stabil rögzülését, aminek révén képesek az implantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére.

Ezután következik az implantátumos fogpótlás elkészítése. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítják fel, majd az implantátumokba beillesztik azokat a nyak-fejrészeket, amelyek a fogpótlás megtámasztására vagy elhorgonyzására szolgálnak. Ezután a fogorvos a fogtechnikai laboratórium segítségével többnyire a hagyományos módszerekkel rövid időn belül elkészíti a kívánt fogpótlást.

Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével nem ér véget a páciens és kezelőorvosa közötti kapcsolat. Az implantációs fogpótlás hosszútávú sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztántartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Az implantátumos fogpótlás behelyezését követően a betegeknek általában évente egyszer kontrollvizsgálaton kell megjelennie. A fogorvos ilyenkor ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadást, valamint a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat (pl. lerakódott fogkő eltávolítását) is.

Fontos, hogy ha időben bármilyen elváltozást észlel, minél hamarabb jelentkezzék a ellenőrzővizsgálatra a kezelőorvosánál.

Mi az előnye az implantációs fogpótlásnak a hagyományos fogpótlással szemben?

Rövid sorközi (két fog közötti) foghiányok esetén implantátumok alkalmazásával az elveszett fog gyökerének pótlása révén készíthető el a fogmű, míg a hagyományos módszerekkel a pótlás csak a szomszédos ép fogak lecsiszolása árán valósítható meg. Az implantátum lehetőséget nyújt rögzített pótlás készítésére olyankor is, amikor a rágófogak elvesztése miatt (fogsor végi foghiány) hagyományos fogorvosi módszerekkel csak részleges kivehető pótlással készíthető el. Ugyanis ebben az esetben hiányzik a hátsó pillér, amire a híd rögzülhetne.Ezekben az esetekben az implantátumos fogpótlás nagyobb stabilitást és jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes biztonságérzet mellett kiváló esztétikai hatást nyújt. Mindezen hatások együttesen a fogbetegek életminőségének javítását szolgálják.

Teljes foghiány esetén az implantátum, mint pillér többféle módon is felhasználható a fogpótlás rögzítésére vagy megtámasztására.

Egyrészt a rajtuk elhorgonyzott rögzítő elemek segítségével az implantátumok a kivehető pótlások helyben tartására szolgálhatnak (ún. göbfejű retenziók vagy retenziós rudazat segítségével), másrészt kellő számú implantátum beültetése esetén rögzített pótlás (körhíd vagy ún. overdenture pótlás) is készíthető.

A saját fogakra és/vagy implantátumokra elkészített pótlás rögzítése hagyományos módon beragasztással vagy a fogorvos által eltávolítható csavarozással történhet. A implantátumokra készülő fogpótlások esetében teljes mértékben figyelembe vehetők az egyéni kívánságok és lehetőségek. A rendszer elemeinek segítségével a legkorszerűbb anyagokból, illetve technológiával készíthetők fogpótlások.

Beültetésről általában

Fogaink elvesztése mindannyiunkat megvisel. Nem tudunk jól rágni, nem merünk mosolyogni, “félünk” a kivehető pótlásoktól. A hagyományos fogpótlási módszerek (híd, kivehető műfogsor) nem mindig képesek megfelelően orvosolni problémáinkat. A legjobb megoldás lehet ezekben az esetekben az implantátumos fogpótlás! Ez a modern fogpótlástani módszer, műfoggyökerek (fogorvosi implantátumok) beültetésének segítségével pótolja a hiányzó fogakat. A fogorvosi implantátum olyan bioanyagból készített műgyökér, amelyet az elvesztett fogak helyére ültetnek be a fogpótlás viselése céljából. Anyaga tiszta, ötvözetlen titán, ezt az anyagot teljes mértékben elfogadja az élő szervezet. A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás vagy daganatos elfajulást implantáció kapcsán, mivel a felszínét egy stabil vegyület a titán-oxid alkotja. Ez az anyag nem oldódik a testnedvekben, így nem lép reakcióba az immunrendszerrel sem. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok életünk végéig szolgálhatnak.

Rendelőnkben több implantációs rendszert használunk ezek közöl a leggyakrabban:

Tájékoztató árak

Implantátumok:
Ideiglenes NOBEL implantátum (db) 70.000.-
CORTEX implantátum (db) 232.500.-
CORTEX MAGIX implantátum (db) 249.500.-
ALPHA NEO implantátum (db) 249.500.-
ALPHABIO NINA implantátum (db) 249.500.-
NOBEL N1 implantátum (db) 375.500.-
NOBEL implantátum (db) 292.500.-
NOBEL AKTIV implantátum (db) – TiUltra felszín 292.500.-
ZYGOMA implantátum (db) 539.500.-
Tervező sablon GUIDE-hoz/ NOBEL fúrási sablon 124.500.-/377.500.-
Csontfelépítés, arcüreg megemelése, csontrepesztés csontpótló/membrán+74.500.-
Csontpótló anyag (CREOS)/csontkaparó eszköz 68.500.-/adag/ 47.500.-
Membrán/Titánmembrán 33.000.-/174.500.-
Implant fej-nyak struktúra:
– Ideiglenes fej-nyak (db) 25.000.-
– CORTEX fej-nyak/ ALPHA BIO fej-nyak (db) 85.000.-
– NOBEL fej-nyak (db) 95.500.-
– Egyedi fej-nyak behelyezése/ stég 90.500.-
– Szögkorrekciós csavar (multi unit) 74.500.-

Garancia

“Mi a garancia arra, hogy pár év elteltével nem lesz gond a beültetett fogammal?”

Ha az általunk beültetett implantátumot bármilyen ok miatt 10 éven belül el kell távolítani vagy kiesik, az implantátumokat gyártó cég, 10 éves garanciája vonatkozik Önre. Ez azt jelenti, hogy az eltávolított implantátumot a gyártó díjmentesen kicseréli, és azt mi térítésmentesen beültetjük Önnek.

A garancia érvényesítésének két alapvető feltétele van. A megfelelő szájhigiénia, valamint az évente elvégzett rendszeres kontrollvizsgálat, melynek dokumentálását mi végezzünk.

További részletek az ASZF ben