Cirkónium fogpótlások

Fogpótlások a fejlődés tükrében

Az első esztétikus pótlásokat, a tiszta fém koronák (ezüstszínű, tisztán arany) után, műanyagokkal leplezték. Ez azt jelenti, hogy a fém alapszerkezetre, a látható területeken, külső felszínekre fehér műanyag borítást készítettek. Kezdetben a híd szerkezeteket külön készítették el és a hídtagokkal összeforrasztották (húzott koronás hidak), majd a fejlődés során a porcelán anyaga és felhasználása, kiégetése változott évek során napjainkig.

Sok próbálkozás történt a fém váz elhagyására, különböző szálerősségű technika, üvegkerámia használatával. Ezek a pótlások rendkívül esztétikusak (mert fényáteresztők teljes mértékben), de ideje korán tönkremennek.

Majd korunk új vívmányaként megjelent a „fém vázat helyettesítő” cirkónium váz, amire ugyanúgy ráégetve a porcelánt a pótlás fényáteresztő marad mint saját „eredeti” fogunk.

A cirkónium, mint fogászati anyag

FÉNYÁTERESZTŐ KÉPESSÉG:

A beeső fény kb. 50%-át ereszti át, ami lehetővé teszi, hogy egy fogpótlást természetessé alakítsuk ki a saját fogakéhoz hasonlóan. A fém-porcelán pótlás esetében a fény a fém váznál teljes árnyékot eredményez. Bizonyára, akinek van ilyen pótlása, az a tükörben meggyőződhet róla.

FOGSZÍNŰ VÁZ:

Az esztétikai tulajdonságok tovább növelhetők az előszinterezett cirkóniumoxid felhasználásával. Ez azt jelenti, hogy már a cirkóniumoxid elő van „színezve” a különböző fogszínek számára.

SZAKÍTÓSZILÁRDSÁG:

A cirkóniumoxid pótlások lényegesen magasabb szakítószilárdsági értékkel rendelkeznek, mint bármely eddig a piacon lévő teljeskerámia rendszerek. A vizsgálatok kimutatták, hogy a nemesfém ötvözet alapvázú fémkerámia hidakhoz hasonló szakítószilárdsági értéket mutat.

BIOKOMPATIBILITÁS:

Mivel a cirkóniumoxidnak nincs semmilyen, a tudományos irodalomban leírt allergizáló hatása, ez az anyag különösen biokompatibilisnek mondható. Nem lép kölcsönhatásba a szájban található egyéb fogászati anyagokkal. Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy rosszul vezeti a hőt, ezért a páciensek nem panaszkodnak hideg és meleg érzékenységre. Nem oldódik, nincs esetleges fekete szegély egy idő után az ínyszéleknél.

KÉSZÍTÉSÉNEK MENETE:

A Cecon rendszert svájci kutatók fejlesztették ki Zürichben. A CAM eljárás során a viaszból elkészített korona vagy hídváz modelljét egy lézerrel optikailag letapogatják. Majd a számítógép segítségével előszínterezett anyagból felnagyított formában frézelik ki. Ezután speciális kályhában 1350 Celsius fokon égetik. Kidolgozzák és kész a váz, amire porcelánt égetnek.
cirkonium

FELNŐTT ÉS GYERMEK FOGÁSZATI MAGÁNRENDELÉS
A MUNKÁCSY MIHÁLY UTCÁBAN

ÜGYELETI RENDELŐ OLA UTCÁBAN

Munkanapokon:
08.00 órától – 20.00 óráig

Fogszabályozás:
Előre egyeztetett időpontban

Telefon:
+36-92-511-223
+36-92-346-277
+36-30-9854-366
új beteg felvétel – 1 mellék
fogszabályozás – 2 mellék
felnőtt fogászat, szájsebészet – 3 mellék

Email:
info@zalaifogorvos.hu

ÜGYELETI RENDELŐ OLA UTCÁBAN

Munkanapokon:
16.00 órától – 22.00 óráig

Munkaszüneti napokon, heti pihenőnapokon
(szombat, vasárnap), valamint ünnepnapokon:
07.00 órától – 13.00 óráig

Bejelentkezés:
Személyesen (munkanapokon 14:00 után)
Telefon (munkanapokon 14:00 után)
+36-92-315-602