Implantáció – egyedi technika

A modern műtéti technikáknak köszönhetően akár csontpótlás nélkül is lehet fix fogakt készíteni. Ilyen eljárások a Nobel Guide 3D sablonos, all on 4 műtéti technika vagy a zygoma implantátumok.

Sablonnal irányított műgyökér beültetés

A Nobel Biocare a világ nem csupán piacvezető, hanem az elsőszámú implantológiai cége. Nagy elismerés számomra, hogy szakmai munkám elismeréseként 2008 tavaszán Nobel Biocare Magyarország regionális mentorának-oktatójának neveztek ki.

Ma a fogászati implantológia legnagyobb fejlesztése a sablonos beültetés. A Nobel Biocare – Procera® System része a tökéletes műtéti pontosságot biztosító NobelGuide rendszer is. Ennek segítségével egy CT kép alapján meg lehet tervezni az implantátumok helyét (irányát és mélységét is!) a csontkínálatnak és a későbbi fogpótlásnak megfelelően. Ezután, a Nobel által legyártott sablon segítségével elkészülhet akár már a végleges pótlás is.

Dr. Iván Gyula

A páciens a műtéti feltárás (lebenykészítés) nélküli, minimalizált kellemetlenséggel és vérzéssel járó sebészeti beavatkozás után, új fogpótlásával távozhat a rendelőből.

Ez a Nobel Biocare “Beautiful teeth in an hour” – “Csodás fogak egy órán belül” koncepciója.

A fenti videó 2011-ben készült.

ELŐNYE A „HAGYOMÁNYOS“ BEÜLTETÉSSEL SZEMBEN:

 • a beültetést helyi érzéstelenítésben végezzük, minimális beavatkozási kellemetlenséggel. A zsibbadás elmúlásával a beteg azonnal teljes életet élhet (táplálkozhat, dolgozhat, sportolhat) – NINCS műtét utáni lábadozási időszak. Egy teljes fogsor beültetése annyi idővel és kellemetlenséggel jár mintha „két fogtömést“ készítenénk.
 • a végleges vagy ideiglenes fogakat az orvos a műtét után azonnal berögzíti az implantátumokra – NINCS műtétet követő fogatlanság (esztétikai és rágási nehézség) még egy rövid időre sem.
 • a beavatkozás (sablonnak köszönhetően) műtéti lebenykészítés nélkül történik – NINCS műtét utáni fájdalom, duzzanat, varrateltávolítás (enyhe feszítő érzés jellemzi az első 36 órában).
 • rendkívül pontos a beültetés és a CT tervezés segíti a csontkínálat maximális kihasználhatóságát – így gyakran az olyan esetekben is készíthető ezzel a rendszerrel fix fogpótlás, amelyben a hagyományos implantációval csak kivehető protézis stabilizálása történhet.

HÁTRÁNYA A „HAGYOMÁNYOS“ BEÜLTETÉSSEL SZEMBEN:

 • nagyobb anyagi teher a beteg számára.

Hogyan működik a NobelGuide™?

Milyen gyorsan készíthető el?

 • az első orvos – beteg találkozó: 1.-2.-3. pont/1 munkanap/
 • majd 8-10 nap alatt: 4.-5. pont
 • a második orvos-beteg találkozó: 6. pont /2 óra/
 • a végleges pótlás elkészítésének ideje egyéni igényektől, tervezett fogműtől és anyagtól függ.
  • 1
   1. Páciens vizsgálata – kezelési terv – árajánlat
  • 2
   2. Radiológiai sablon és harapási index elkészítése, ami a CT képhez szükséges. Új vagy a már meglévő kivehető pótlás felhasználásával készítjük el a radiológiai sablont.
  • 3
   3. CT elkészítése (Dupla szkenneléses technika). Az első felvétel segítségével tájékozódunk a foghiány területének pontos anatómiai viszonyairól (3D csontkínálat). A második felvétel a radiológiai sablon leszkennelése.
  • 4
   4. NobelGuide – Procera® szoftver segítségével számítógépen megtervezzük a műtétet. A program tized milliméteres pontossággal jeleníti meg az állcsontot. Így „virtuálisan elvégezzük a műtétet“ meghatározzuk a beültetésre kerülő implantátumok méretét, helyzetét, pontos pozícióját. A képernyőn lehetőség van három dimenzióban ellenőrizni a tervezett műtét minden apró részletét. A „műtéti terv“ alapján a program egy sebészi sablont készít, melynek digitális adatait interneten küldjük el Svédországba.
  • 5
   5. Sebészi-„fúrási“- sablon legyártása a Procera® üzemben, Svédországban, amelyet gyorsposta néhány nap alatt leszállít. Majd a sebészi sablon segítségével a fogtechnikus elkészíti az ideiglenes fogpótlást, még mielőtt az implantátumok beültetésre kerülnének.
  • 6
   6. Helyi érzéstelenítésben kerül sor a műgyökér beültetésre, mely a sebészi sablon segítségével metszés, lebenyképzés (feltárás) nélkül történik meg, így minimálisra csökkenthetők a beavatkozást követő kellemetlenségek: ödéma (duzzanat), fájdalom, hematóma (véraláfutás) és varrat eltávolítás. Pácienseink azonnal teljes életet élhetnek, nem kell egy hetet várni, hogy a kellemetlenségek elmúljanak. Egy teljes fogsor beültetése ezzel a módszerrel csupán 30-40 percig tart.
   A beavatkozás végén azonnal szájba kerülhet az ideiglenes rögzített fogpótlás. Így egy óra elteltével a páciens gyönyörű fogakkal távozhat. „TEETH IN ONE HOUR“.
   Az ideiglenes hidat 3-4 hónapig kell viselni, ezután készülhet el a végleges fogmű.

7 8

All On 4 technika

Zygoma implantátum műtét