Zygoma egyedi műtéti technikák

Implantátum beültetése csontpótlás nélkül

A modern műtéti technikáknak köszönhetően akár csontpótlás nélkül, a legnagyobb csonthiányos állapotban is lehet beültetést végezni, illetve azonnali fix fogakat készíteni. Ilyen eljárások a Zygoma, Pterygoid, Nasalis implantátum használata, az All-on-4 technika és a Nobel Guide 3D sablonos műtét.

Csonthiányos állaptok

Csonthiány több okból kifolyólag alakulhat ki, amelyek között szerepelnek a természetes élettani folyamatok és betegségek egyaránt. A fog eltávolítása után az állcsontban lévő fogmeder nyúlvány része egy természetes folyamat eredményeképpen, kortól függetlenül, sorvadásnak indul. Ez a folyamat azért következik be, mert a fogak eltávolítása után megszűnik a csontot stimuláló nyomás, amit a fogak rágási tevékenysége biztosított. Ennek hiányában az állcsont területe elkezd sorvadni, és csökken a csont sűrűsége és térfogata.

A csontsorvadást nem csak a fogak eltávolítása okozhatja, hanem különböző fogágybetegségek is hozzájárulhatnak a probléma kialakulásához. Fogágybetegségek, mint a periodontitis, gyulladást okoznak a fogakat tartó szövetekben, amelyek ha nem kezelik időben, a gyulladás a csontokat is érinti. Ez a gyulladásos állapot a csontokat roncsolja, ami tovább súlyosbítja a csontsorvadás folyamatát. A fogágybetegségek okozta csontvesztés fokozatosan történik, és ha nem avatkoznak közbe, akár az állcsont jelentős részének elvesztéséhez is vezethet.

Ezekben az esetekben az egyik megoldás a csontpótlás. Ilyenkor saját csontot vagy “idegen” csontot ültetünk be, amit membrán és titán szegecsek segítségével rögzítünk. Ez a művelet gyakran bonyolult, és hosszú, 9-12 hónapos gyógyulási és átépülési időszakot igényel, mely alatt azonnali fix fogpótlás nem készíthető, gyakran hosszú ideig tartó fogatlanságot eredményezve. Jellemzően ez egy nagyon költséges eljárás.

Alternatív implantátumok csonthiányos esetekben – Zygoma, Pterygoid, Nasalis Implantatum – Nobel Biocare

Másik megoldás az alternatív implantátum behelyezése. Ilyen esetekben az alternatív csont területekbe kerülnek az implantátumok, nem az elsorvadt fogágymederbe. Nasalis, azaz a csontos orr területe, Pterygoid, Retromolaris terület a felső állcsont hátulsó régiója, illetve az arccsont, azaz a Zygoma régiója. Itt jellemzően mindig van csont még a legnagyobb csontsorvadás esetén is. Így nincs szükség költséges, esetleges komplikált, hosszú lefolyású csontpótlásra. Bár maga a műtét speciális és nehéz kivitelezésű, mégis gyors és azonnal terhelhető az implantátum, azaz a műtét napján felcsavarozzuk rá a fix ideiglenes fogpótlást.